Van dromen naar realiteit: bereik je spaardoelen met deze concrete stappen

Van dromen naar realiteit: bereik je spaardoelen met deze concrete stappen

Van dromen naar realiteit: bereik je spaardoelen met deze concrete stappen

12 Apr 2024

12 Apr 2024

5 min

5 min

Geld sparen is een essentieel aspect van persoonlijke financiën. Het kan echter een uitdaging zijn om regelmatig en effectief geld te besparen.

Wil je ook gebruik maken van de persoonlijke dienstverlening van Equip? Activeer dan nu je Equip account via Lekker Bezig: klik hier voor meer info over het Equip Starter pakket en klik hier voor meer info over het Equip Premium pakket

In deze blog bespreken we:

 1. Waarom zijn spaardoelen belangrijk

 2. Voorbeelden van spaardoelen

 3. Hoe stel je (meerdere) spaardoelen op voor jezelf

 4. Actiegerichte tips om meer geld te sparen

Waarom zou je spaardoelen stellen?

Het stellen van spaardoelen is om twee redenen belangrijk:

 • Het geeft je een duidelijk doel om naartoe te werken. Wanneer je een specifiek doel voor ogen hebt, is de kans groter dat je gemotiveerd en gedisciplineerd blijft.

 • Het stellen van spaardoelen kan je helpen bij het prioriteren van je uitgaven. Wanneer je een doel voor ogen hebt, kun je je uitgavenpatroon evalueren en bepalen waar je aanpassingen moet maken om je doel te bereiken.

Voorbeelden van spaardoelen

 • Reizen: Als je van reizen houdt, kan het stellen van een spaardoel voor je volgende reis helpen om het werkelijkheid te maken.

 • Het kopen van een huis: Als je een huis wilt kopen, moet je bepaalde kosten zelf betalen (notaris, belastingen, makelaarskosten) en mogelijk een aanbetaling doen — omdat je het huis misschien niet alleen met een hypotheek kunt kopen.

 • Woningrenovatie: Als je een huiseigenaar bent, heb je misschien renovatiedoelen voor je huis, zoals het verbouwen van je keuken of het uitbreiden van je woonkamer. Dit kan je helpen om het huis van je dromen te realiseren.

 • Pensioen: Sparen voor je pensioen is belangrijk om financiële zekerheid te garanderen tijdens je gouden jaren.

 • Bruiloft: Bruiloften kunnen duur zijn, maar het sparen van geld voor je grote dag kan helpen om het meer betaalbaar te maken.

 • Onderwijs: Of je nu spaart voor je eigen opleiding of die van je kind, het stellen van een spaardoel voor onderwijs kan helpen om de last van hoge kosten of bijvoorbeeld een studielening te verlichten.

 • Autoaankoop: Als je een nieuwe auto nodig hebt, kan het stellen van een spaardoel je helpen om hoge renteleningen te vermijden.

 • Aflossen van schulden: Als je schulden hebt, kan het stellen van een spaardoel voor aflossing van schulden je helpen om sneller schuldenvrij te worden, waardoor je meer financiële vrijheid hebt.

Voorbeeld: stel een spaardoel voor een vakantie

Laten we zeggen dat je spaardoel is om over 1 jaar een verre reis te maken die €3.000 zal kosten. Zo kun je berekenen hoeveel je elke maand opzij moet zetten:

 • Bepaal het tijdsbestek (hoeveel maanden?) tot aan je vakantie: je wilt sparen voor iets in 1 jaar, dus je tijdsbestek is 12 maanden

 • Bereken het totale bedrag dat nodig is: €3.000

 • Deel het totale bedrag door het aantal maanden: €3.000 ÷ 12 = €250

Dus, om je spaardoel van €3.000 voor een vakantie over 1 jaar te bereiken, zou je elke maand €250 opzij moeten zetten gedurende 12 maanden.

Wat moet je doen als je meerdere spaardoelen tegelijk hebt?

Laten we zeggen dat je op hetzelfde moment drie verschillende spaardoelen hebt:

 1. Je wilt €1.000 sparen voor een nieuwe laptop over 6 maanden

 2. Je wilt €3.000 sparen voor een vakantie over 1 jaar

 3. Je wilt €20.000 sparen voor de kosten voor het kopen van een huis over 3 jaar

Om je doel voor de laptop te bereiken, moet je misschien €167 per maand (€1.000 gedeeld door 6 maanden) sparen gedurende de komende zes maanden. Voor je vakantie moet je ongeveer €250 per maand (€3.000 gedeeld door 12 maanden) sparen gedurende het komende jaar. Voor je lange termijn doel (het sparen voor de kosten voor het kopen van een huis) moet je €555 per maand (€20.000 gedeeld door 36 maanden) sparen gedurende de komende 3 jaar.Het is belangrijk om deze doelen te prioriteren en je spaarplan aan te passen als dat nodig is. Bijvoorbeeld, je zou je laptopdoel kunnen prioriteren door in de eerste zes maanden een groter percentage van je inkomen opzij te zetten, en daarna je spaarplan aanpassen voor je spaardoelen zoals je vakantie en kosten voor de aankoop van een huis.

Tip: Het aanmaken van meerdere spaarrekeningen kan helpen bij het bijhouden van je voortgang voor elk doel en voorkomen dat je in de verleiding komt om te putten uit spaargeld bestemd voor een ander doel. Sommige bank-apps bieden ook de mogelijkheid om je spaargeld in je spaarrekening toe te wijzen aan verschillende doelen.

Actiegerichte tips om je te helpen meer geld te besparen jouw doelen gemakkelijker te bereiken

Maak een budget

 • Houd je uitgaven bij: Begin met het bijhouden van je uitgaven gedurende enkele weken of een maand om een nauwkeurig beeld te krijgen van waar je geld naartoe gaat. Je kunt een excel spreadsheet gebruiken of een budget-app om je te helpen. Je bank-app heeft waarschijnlijk deze functionaliteit, of probeer anders een app zoals Dyme.

 • Categoriseer je uitgaven: Zodra je weet waar je geld naartoe gaat, categoriseert je je uitgaven in essentiële (zoals huur- of hypotheekkosten, boodschappen en nutsvoorzieningen) en niet-essentiële (zoals uit eten gaan, winkelen en entertainment).

 • Identificeer gebieden om te bezuinigen: Zoek naar gebieden waar je kunt bezuinigen op niet-essentiële uitgaven. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om vaker thuis te koken, een abonnement dat je niet gebruikt opzeggen of overschakelen naar een goedkopere mobiele telefoonplan.

 • Wees je bewust van je uitgaven: Wees je bewust van je uitgaven. Denk twee keer na voordat je impulsieve aankopen doet en vraag jezelf af of je het echt nodig hebt.

 • Gebruik kortingsbonnen en deals: Zoek naar kortingsbonnen en deals voor dingen die je moet kopen. Dit kan je geld besparen en je helpen om op koers te blijven met uw spaardoelen. Bijvoorbeeld: shampoo, cosmetica en andere toiletartikelen hebben vaak regelmatige grote kortingen — bouw een voorraad op wanneer je ze goedkoop kunt kopen!

Verhoog je inkomen

 • Neem een bijbaan: Overweeg om een bijbaan te nemen om je inkomen te verhogen (of om van je passie een ‘side hustle’ te maken!). Dit kan alles zijn, van freelancen tot oppassen.

 • Verkoop items die je niet nodig hebt: Zoek naar items in je huis die je niet meer nodig hebt en verkoop ze. Je kunt online marktplaatsen zoals Marktplaats of Facebook Marketplace gebruiken om je items te verkopen.

Automatiseer je spaargeld

 • Stel een automatische overschrijving in: Stel een automatische overschrijving van een bepaald bedrag naar een aparte spaarrekening in elke maand. Dit kan je helpen om op koers te blijven met je spaardoelen en van sparen meer een gewoonte te maken!

Tip: Wist je dat je in het Equip platform je bankrekening kunt koppelen. Zo zie je automatisch hoeveel vermogen je opbouwt iedere maand.

In het kort

Door een specifiek doel te stellen en een plan te maken om hiervoor te sparen, kun je met behulp van bovenstaande tips op koers blijven en je spaardoelen bereiken en je financiële welzijn verbeteren.

Wil je ook gebruik maken van de persoonlijke dienstverlening van Equip? Activeer dan nu je Equip account via Lekker Bezig: klik hier voor meer info over het Equip Starter pakket en klik hier voor meer info over het Equip Premium pakket

English
English
English
English
English

Give your employees financial peace-of-mind

Stadhouderskade 157-2, 1074 BC Amsterdam
KVK registration number: 86747606

Stadhouderskade 157-2, 1074 BC Amsterdam
KVK registration number: 86747606

© 2023 Equip Financial Technology B.V.

© 2023 Equip Financial Technology B.V.