Waarom zou je lifecycle-beleggen moeten kennen?

Waarom zou je lifecycle-beleggen moeten kennen?

Waarom zou je lifecycle-beleggen moeten kennen?

12 Apr 2024

12 Apr 2024

5 min

5 min

Na het lezen van deze korte blog begrijp je wat lifecycle-beleggen betekent en wat de voordelen zijn. Ook zoomen we in op hoe je aan de slag gaat met lifecycle-beleggen.

Wil je ook gebruik maken van de persoonlijke dienstverlening van Equip? Activeer dan nu je Equip account via Lekker Bezig: klik hier voor meer info over het Equip Starter pakket en klik hier voor meer info over het Equip Premium pakket

Wat is lifecycle-beleggen?

Lifecycle-beleggen is een beleggingsstrategie waarbij een gespreide portefeuille wordt opgebouwd die loopt tot een bepaalde streefdatum (ver) in de toekomst, zoals je pensioen. Het idee achter lifecycle-beleggen is dat naarmate de belegger dichter bij de streefdatum komt, de beleggingsportefeuille geleidelijk wordt verschoven van een beleggingsmix met een hoger risico en een hoger rendement naar een mix met een lager risico en een lager rendement om het risico van een negatief resultaat aan het einde van de investeringsperiode te verkleinen. Dit beschermt het vermogen dat is opgebouwd. Dit verschuiven wordt ‘herbalanceren’ genoemd. Deze beleggingsstrategie kan een goede optie zijn voor mensen die op een eenvoudige manier vermogen willen opbouwen voor hun pensioen.

Wat zijn de voordelen van lifecycle-beleggen?

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van lifecycle-beleggen:

  1. Simpel: het is een relatief eenvoudige manier van beleggen die gemakkelijk te begrijpen en uit te voeren is. Dit kan met name aantrekkelijk zijn voor mensen die nog niet zo ervaren zijn in beleggen en die op een eenvoudige manier vermogen willen opbouwen voor de lange termijn, zoals hun pensioen.

  2. Diversificatie: het gaat meestal om het creëren van een gespreide portefeuille die is afgestemd op het risicoprofiel en tijdshorizon van de belegger. Dit kan helpen om de volatiliteit te verminderen en het risico-rendementsprofiel van de portefeuille te verbeteren.

  3. Professioneel beheer: veel lifecycle-beleggingsfondsen worden beheerd door professionele vermogensbeheerders die deskundig zijn in het selecteren van de juiste mix van beleggingen voor de streefdatum. Dit kan gunstig zijn voor beleggers die niet de tijd of expertise hebben om hun eigen portefeuilles te beheren.

  4. Automatisch herbalanceren: bij lifecycle-beleggen wordt de portefeuille in de loop van de tijd automatisch opnieuw gebalanceerd om het juiste risiconiveau voor de tijdshorizon van de belegger te behouden. Dit kan het giswerk bij beleggen wegnemen en ervoor zorgen dat het spaargeld van de belegger op schema ligt om zijn doelen te bereiken.

  5. Betaalbaarheid: veel levensloopbeleggingsfondsen hebben lage minimale investeringsvereisten en relatief lage kosten, waardoor ze toegankelijk kunnen zijn voor een breed scala aan beleggers.

Lifecycle-beleggen klinkt interessant — hoe pas je dit toe in de praktijk?

Er zijn veel exchange-traded funds (ETF’s) die geschikt kunnen zijn voor lifecycle-beleggen. We zoomen in op twee strategieën: 1) fondsen die automatisch herbalanceren en 2) een strategie waarbij je zelf je portefeuille moet herbalanceren.

  1. Enkele goede opties om te overwegen zijn specifieke lifecycle-ETF’s. Deze fondsen bieden doorgaans een gediversifieerde portefeuille van aandelen en obligaties, en de beleggingsmix wordt in de loop van de tijd automatisch opnieuw gebalanceerd om conservatiever te worden naarmate de streefdatum nadert. Vaak biedt je pensioenuitvoerder goede mogelijkheden voor lifecycle-beleggen. Deze opties zijn vaak ontworpen om op een belastingvriendelijke manier vermogen op te bouwen voor uw pensioen op de lange termijn.

  2. Een andere optie is om te beleggen in een gebalanceerde ETF (ook wel ‘multi-asset ETF’ genoemd). Dit is een type ETF dat een mix van aandelen en obligaties in één fonds aanbiedt. Deze fondsen kunnen een eenvoudige manier zijn om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en te beleggen in een mix van activa die geschikt is voor jouw risicotolerantie en tijdshorizon. Als je deze strategie volgt, moet je je beleggingsportefeuille om de paar jaar opnieuw in evenwicht brengen, rekening houdend met je laatste risicotolerantie en tijdshorizon. Kortom, je moet zelf overschakelen van een beleggingsmix met een hoger risico en een hoger rendement naar een mix met een lager risico en een lager rendement om het risico op een negatief resultaat aan het einde van de belegging te verminderen wanneer je de streefdatum nadert.

Het selecteren van de juiste specifieke lifecycle-investeringsstrategie hangt af van een aantal factoren, waaronder de kosten, de beleggingsmix, je eigen tijdsbesteding en andere factoren. Het is belangrijk om de bijbehorende kosten zorgvuldig te bekijken, aangezien deze in de loop van de tijd een grote invloed kunnen hebben op je rendement.

Tip: Wist je dat je in het Equip platform je bankrekening kunt koppelen. Zo zie je automatisch hoeveel vermogen je opbouwt iedere maand.

In het kort

Je begrijpt nu wat lifecycle-beleggen betekent en wat de voordelen zijn. Ook weet je nu wat de verschillende opties zijn om te overwegen als je denkt aan een lifecycle-beleggingsstrategie voor jezelf.

Wil je ook gebruik maken van de persoonlijke dienstverlening van Equip? Activeer dan nu je Equip account via Lekker Bezig: klik hier voor meer info over het Equip Starter pakket en klik hier voor meer info over het Equip Premium pakket

English
English
English
English
English

Give your employees financial peace-of-mind

Stadhouderskade 157-2, 1074 BC Amsterdam
KVK registration number: 86747606

Stadhouderskade 157-2, 1074 BC Amsterdam
KVK registration number: 86747606

© 2023 Equip Financial Technology B.V.

© 2023 Equip Financial Technology B.V.