Voorkom impulsaankopen: de psychologie achter geld uitgeven

Voorkom impulsaankopen: de psychologie achter geld uitgeven

2 Nov 2023

5 min

In de huidige samenleving is het gemakkelijk om impulsieve aankopen te doen zonder erbij na te denken. Deze plotselinge winkeluitjes of ongeplande aankopen kunnen ons achteraf spijtig maken en financiële stress veroorzaken.

Om deze impulsieve aankopen te voorkomen, is het belangrijk om te begrijpen waarom we ze doen. Door beter de psychologie achter onze uitgaven te begrjipen, kunnen we controle krijgen over onze impulsen en verstandigere keuzes maken. In deze blog gaan we de wereld van de psychologie verkennen en praktische tips ontdekken om impulsieve uitgaven te vermijden! Als je je uitgavenpatroon wilt bespreken met een van Equip's financieel coaches, klik dan hier om toegang te krijgen tot jouw gratis Equip account, gesponsord door Rituals!

De psychologie en emotionele triggers achter te veel geld uitgeven

Ons uitgavenpatroon wordt beïnvloed door psychologische factoren die leiden tot impulsaankopen. Door deze triggers te begrijpen kunnen dingen dingen anders doen om ze te voorkomen!

 1. Meteen voldaan willen zijn: Onze hersenen zoeken plezier en vermijden pijn. Iets nieuws kopen geeft dopamine vrij, het "feel-good" chemische stofje in onze hersenen. Deze tijdelijke opwinding kan onze beslissingen negatief beinvloeden en ons vatbaarder maken voor impulsaankopen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je door een online winkelwebsite scrolt en een trendy jasje tegenkomt dat slechts tijdelijk beschikbaar is. Het verlangen om het onmiddellijk te bezitten kan het moeilijk maken om het niet te kopen, zelfs als je het niet nodig hebt of het buiten je buiten je budget valt.

 2. Emotionele triggers: Emoties hebben een sterke invloed op onze uitgaven. Velen van ons winkelen als een manier om stress, verveling of verdriet te verlichten. Winkelen biedt een tijdelijke afleiding of emotionele opluchting. Adverteerders weten dit en gebruiken emoties om ons hun producten te laten verlangen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je na een zware werkdag uitgeput bent en een advertentie ziet voor een luxueus spa-arrangement dat ontspanning belooft. De emotionele aantrekkingskracht kan leiden tot een impulsieve aankoop zonder de kosten te overwegen of alternatieven te verkennen.

 3. Sociale invloed: We zijn sociale wezens, en het gedrag van anderen beïnvloedt ons sterk. Sociale media en reclame creëren een gevoel van sociale druk, waardoor we vatbaarder worden voor impulsaankopen. Bijvoorbeeld, het zien van vrienden of influencers op sociale media die nieuwe gadgets of modieuze items tonen, kan een verlangen creëren om met hen mee te doen of deel uit te maken van de trend. Dit verlangen naar sociale acceptatie kan leiden tot impulsieve aankopen die niet overeenkomen met onze behoeften of financiële prioriteiten.

 4. Cognitive biases: Ons brein is onderhevig aan bepaalde vooroordelen (”cognitive biases” in het Engels) die kunnen leiden tot impulsief geld uitgeven. Cognitive biases zijn denkfouten die het verwerken van informatie vereenvoudigen. Ze beïnvloeden ons oordeel en besluitvorming zonder dat we het merken. Het herkennen van deze vooroordelen is belangrijk voor het maken van rationele keuzes. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Schaarste: Aanbiedingen voor beperkte tijd of beperkte voorraad lijken waardevoller, wat leidt tot impulsieve aankopen zonder de aankoop zorgvuldig te overwegen.

 • Verankering: Te sterk vertrouwen op de informatie die je ziet, zoals de prijs, zonder rekening te houden met andere factoren zoals kwaliteit of noodzaak.

 • Bevestiging zoeken: Op zoek gaan naar informatie die onze bestaande overtuigingen of verlangens bevestigt, waarbij je mogelijk negatieve aspecten van een aankoop negeert.

 • Niet willen verliezen: De voorkeur geven aan het vermijden van verliezen boven het behalen van winsten, wat kan leiden tot impulsieve aankopen om spijt of gemiste kansen te voorkomen.

 • Blijven investeren: Blijven investeren in iets op basis van eerdere investeringen (tijd, geld, moeite), zelfs als het geen waarde meer heeft of niet meer overeenkomt met onze doelen.

 • De hemel inprijzen: Onze indruk van een merk of product generaliseren op basis van een enkele positieve eigenschap of ervaring, wat leidt tot impulsieve aankopen op basis van bijvoorbeeld reputatie.

 • Presentatie: Beslissingen nemen op basis van hoe informatie wordt gepresenteerd, wat onze perceptie van waarde kan beïnvloeden en impulsieve aankopen kan veroorzaken.

Direct toepasbare tips om impulsieve aankopen te voorkomen

Nu we de psychologie en emotionele triggers achter overbesteding begrijpen, laten we eens naar wat praktische tips kijken om de controle over onze impulsieve aankopen te krijgen!

 1. Implementeer de "24-uurs regel": Wanneer je voor een impulsieve aankoop staat, stel dan even uit. Besluit om 24 uur te wachten voordat je de beslissing neemt om te kopen. Gedurende deze tijd, neem een stapje terug en denk nog eens goed na over de aankoop. De noodzaak ervan, de waarde en de impact op je financiële doelen. Vaak vervagen de eerste opwinding en urgentie, waardoor duidelijk wordt of het echt de investering waard is.

 2. Identificeer emotionele triggers en zoek alternatieven: Herken de emotionele triggers die leiden tot impulsief uitgeven en zoek dan naar alternatieven. In plaats van te winkelen wanneer je gestrest, verveeld of verdrietig bent, ontdek dingen die je kan doen die je emoties op een duurzamere en kosteneffectievere manier adresseren.

 3. Maak een geordende boodschappenlijst: Voordat je op pad gaat of online aankopen doet, stel een boodschappenlijst op die je echte behoeften en financiële prioriteiten weerspiegelt. Specificeer de items die je daadwerkelijk nodig hebt, zoals boodschappen, huishoudelijke benodigdheden of geplande aankopen. Dit helpt je gefocust te blijven, afleidingen te vermijden en de kans op toegeven aan impulsieve aankopen te verkleinen. Houd je aan je lijst, wetende dat elke aankoop een doel dient en bijdraagt aan je financiële welzijn.

 4. Stel Duidelijke grenzen doormiddel van een budget: Neem controle over je financiën door duidelijke uitgavengrenzen vast te stellen met een budget. Bepaal hoeveel je comfortabel kunt besteden aan niet-essentiële items, entertainment en discretionaire aankopen. Wees realistisch en verdeel je geld dienovereenkomstig. Dit creëert een kader dat je beslissingen over uitgaven begeleidt en voorkomt impulsieve aankopen die je financiële middelen overschrijden.

 5. Reflecteer: Ontwikkel de gewoonte om te reflecteren voordat je belangrijke aankopen doet. Pauzeer en stel jezelf belangrijke vragen om de waarde en noodzaak van het item te beoordelen. Overweeg de langetermijnvoordelen, duurzaamheid en hoe het past bij je levensstijl. Beoordeel of de aankoop overeenkomt met je financiële doelen en of het de vereiste compromissen waard is.

In het kort

Door de psychologie en emotionele triggers achter onze uitgavengewoonten te begrijpen, kunnen we controle krijgen over impulsieve aankopen en ons zekerder voelen over onze financiën. Factoren zoals de aantrekkingskracht van directe voldoening, emotionele verbindingen met winkelen en de invloed van sociale druk beïnvloeden allemaal de keuzes die we maken. Door deze factoren te herkennen en praktische tips toe te passen, zoals het maken van goede boodschappenlijst en aankopen uitstellen, kunnen we meer doordachte keuzes maken.

Een persoonlijk budgetplan laten maken?

Equip is een online platform waar al jouw geldzaken, van je uitgaven tot je financiële doelen, op één plek samenkomen. Als financiële co-piloot laten we zien hoe je ervoor staat, hoe het beter kan, en nemen we je stap voor stap bij de hand om deze doelen te bereiken. Én, jouw persoonlijke financieel coach staat altijd klaar via chat en video.

Klik hier om toegang te krijgen tot jouw gratis Equip account, gesponsord door Rituals!

Get financial peace-of-mind

Stadhouderskade 157-2, 1074 BC Amsterdam
KVK registration number: 86747606

Stadhouderskade 157-2, 1074 BC Amsterdam
KVK registration number: 86747606

Stadhouderskade 157-2, 1074 BC Amsterdam
KVK registration number: 86747606

© 2023 Equip Financial Technology B.V.

© 2023 Equip Financial Technology B.V.

© 2023 Equip Financial Technology B.V.